Pagini

Yuri Gagarin, primul om care s-a aventurat dincolo de "ultima frontiera", in spatiul cosmic

Misiunile in cosmos nu ar fi fost posibile fara reusita remarcabila a primului om care s-a aventurat in spatiu acum 51 de ani, Yuri Gagarin.
Yuri Alekseievici Gagarin s-a nascut pe 9 martie 1934, intr-o ferma colectiva de langa Moscova.
Desi provenea dintr-o familie modesta, tatal sau fiind pilot, Yuri a absolvit printre primii Academia Sovietica a Fortelor Aeriene in anul 1957.
A devenit pilot militar, iar doi ani mai tarziu a fost ales pentru antrenamente speciale, facand parte dintre primii cosmonauti ai URSS.Desi a devenit celebru, fiind primul om care a ajuns in spatiu, Gagarin a zburat intr-o singura misiune spatiala, devenind apoi pilot de lupta si instructor aviatic, meserie care i-a adus si tragicul sfarsit.
Nava cu care Gagarin a facut prima incursiune a unui om in spatiul cosmic se numea Vostok 1, fiind prima dintr-o serie de misiuni care au purtat acest nume.
Pe data de 12 aprilie 1961, Gagarin a ajuns in spatiu, la aproximativ 327 km altitudine. Zborul a durat 108 minute, iar viteza de deplasare a navetei sale a fost de 27.400 km/h.
Dupa ce a reintrat in atmosfera, Gagarin s-a parasutat, cand se afla la o altitudine de 7 kilometri, pentru ca nu ar fi supravietuit impactului foarte dur cu care a aterizat capsula sa spatiala.

sursa:Yoda.ro

Niciun comentariu: