Pagini

Scad preturile la roaming in UE, incepand din iulie

Parlamentul European a adoptat, joi, raportul "Roaming 3", care prevede o scadere substantiala atat a preturilor la convorbiri cat si la transferul de date in roaming, incepand cu luna iulie a acestui an.
 
Noua scadere a preturilor la roaming va intra in vigoare in iulie 2012, iar separarea serviciilor de roaming din 2014, concomitent cu o noua scadere a preturilor.
Potrivit unui comunicat de presa al grupului ALDE remis agentiei MEDIAFAX, daca plafonul pentru tarifele la convorbiri in roaming este in prezent de 0,35 Euro pentru apelurile efectuate, de la 1 iulie 2012 acest plafon va fi de 0,29 Euro.
Conform sursei citate, elementul cheie al acestui raport este faptul ca, incepand cu 1 iulie 2014, un client are posibilitatea de a alege un furnizor de apeluri nationale si altul pentru serviciile de roaming, pastrandu-si in acelasi timp numarul de telefon, cartela SIM si aparatul fara sa plateasca taxe suplimentare.
"Introducerea de masuri structurale care permit decuplarea serviciilor de roaming pe piata interna creste concurenta si scade preturile, lucru ce ofera clientilor servicii mai bune la un pret mai mic. Principalul castig al Roaming 3 insa este legat de transferul de date. De unde in prezent nu exista niciun plafon de pret, anul acesta pretul pe megabyte va avea un plafon de 0,70 Euro, iar din 2014 de 0,20 Euro", a declarat Adina Valean, raportor ALDE pentru Roaming 3 și raportorul Parlametului European pentru Roaming 2, se arata in comunicat.
Ultima plafonare a preturilor a avut loc in iulie 2009, in urma raportului Valean. Tarifele (care pentru prima data includeau si serviciile de roaming pentru SMS si date) au scazut atunci, insa, in raportul ei, Adina Valean cerea o abordare structurala a acestor servicii (adica gasirea de mecanisme pentru incurajarea concurentei si scaderea preturilor in mod natural).

Niciun comentariu: