Pagini

Roaming mai ieftin, vacanţe mai ieftine

De la 1 iulie 2012, europenii economisesc bani în perioada concediului. Scad tarifele serviciilor de voce şi de date.

Costurile utilizării telefoanelor mobile, a celor de tip smartphone și a tabletelor în timpul călătoriilor în UE scad simţitor, în urma votării de către Parlamentul European a unui acord între deputații europeni și guvernele naționale. Astfel, costul unui minut de apel efectuat va fi de maxim 29 eurocenţi, în loc de 35 eurocenţi, cât este în prezent, urmând ca acesta să scadă treptat până la 19 eurocenţi în iulie 2014. De asemenea, preţul pentru apelurile primite va fi redus de la 11 la 8 eurocenţi pe minut, în timp ce trimiterea unui SMS va costa doar 9 eurocenţi, în loc de 11, preţul maxim actual.
Tot de la 1 iulie 2012, Regulamentul de roaming al Uniunii Europene va fi extins pentru a include plafoane de preţ pentru descărcările de date, ceea ce va aduce economii semnificative pentru cei care folosesc hărţi, email şi reţele sociale atunci când călătoresc. Astfel, costul utilizării serviciilor de date va fi limitat la un plafon de 70 de eurocenți pe megabit, reducându-se treptat până la 20 de eurocenți de la 1 iulie 2014. Toate aceste tarife nu includ TVA.
Vicepreşedintele Comisiei Europene Neelie Kroes, comisar pentru Agenda digitală, a declarat că “introducând plafoane pentru serviciile de date mobile, am creat o piaţă de roaming pentru generaţia smartphone. Mai mult decât atât, am terminat cu obişnuitele, deja, supraîncărcări ale facturii pentru cei care foloseau mobilul atunci când călătoreau în afara ţării”. Potrivit estimărilor făcute, în cazul unui om de afaceri care călătoreşte în interiorul UE, stabilirea acestor limite ale costurilor pentru descărcările de date va însemna economii de peste 1000 de euro pe an. De asemenea, o familie care îşi petrece anual concediul într-o altă ţară a Uniunii, se poate aştepta să economisească cel puţin 200 de euro. În ansamblu, luând în considerare apelurile, SMS-urile şi datele, anul acesta, europenii vor cheltui aproximativ 5 miliarde de euro pentru serviciile de roaming, o economie de 15 miliarde de euro în comparaţie cu preţurile aceloraşi servicii în 2007.
Tot de la 1 iulie, alertele în UE pentru evitarea așa-numitului "șoc al facturii" vor fi extinse, adresându-se și consumatorilor care călătoresc în afara UE. Aceştia vor primi un mesaj de avertizare atunci când suma convorbirilor se apropie de 50 de euro într-o lună (fără TVA), dacă rețeaua operatorului străin este compatibilă. Noul acord propune, pentru prima dată, măsuri care vor duce la creșterea concurenței. Începând cu 1 iulie 2014, consumatorii vor avea dreptul de a alege, dacă doresc, servicii interne și servicii de roaming separat, de la operatori diferiți, păstrându-și același număr de telefon. Aceștia nu vor putea fi facturați în plus pentru schimbarea operatorului, iar operatorul național va fi obligat să își informeze clienții cu privire la aceste drepturi. Aceste măsuri ar putea determina preţuri chiar mai mici decât limitele maxime stabilite prin noul regulament de roaming.
Principiul pe baza căruia se fac aceste reduceri succesive de tarife de roaming este că libertatea de circulaţie în Uniunea Europeană trebuie să fie însoţită şi de libertatea de a comunica, la tarife accesibile, atunci când cetăţenii europeni se deplasează în interiorul Uniunii. Noile reglementări vor fi adoptate de Consiliu în iunie și se vor aplica cu efect direct în toate statele membre de la 1 iulie 2012. Comisia Europeană trebuie să revizuiască funcționarea acestor reguli până la 30 iunie 2016.

Niciun comentariu: